,,Dama de pică”, Aleksandr S. Pușkin

dama-de-pica-si-alte-proze_1_fullsize

,,Dama de pică” reprezintă genul de povestire care te sperie, în care o bătrână pare a deține secretul jocurilor de cărți și care posedă puterea de a ghici ce carte va aduce o avere colosală.

Prințul de Saint Germain detinea un secret în legatură cu jocul de carți. El i l-a împărtășit și bunicei lui Tomski, care era contesă. La tinerețe și ea suferise de viciul carților, și chiar pierduse adevărate averi. Aflarea acestui lucru îl pune pe gânduri pe Hermann și se gândește  cum să pună mâna pe secret.

Asa că el se dă pe lângă Lizaveta Ivanovna, pentru a-i intra în grații. Într-una dintre seri intră în camera contesei și găsind-o acolo o roagă să-i spună secretul. Văzând că bătrâna nu cedează, acesta o amenință cu un pistol. Atunci contesa moare.

După înmormântarea contesei, Hermann are un vis, în care contesa îi spune secretul, dar cu condiția de a se căsători cu Lizaveta Ivanovna.

Începe să joace cărți, dar de promisiune nu se ține. Faptul că, contesa îl mințise cu privire la una dintre cele trei cărți cu care să câștige, el își pierde nu numai banii, dar și mințile.

Scriitura lui Pușkin este simplă, concisă și lipsită de zorzoane, însă foarte plăcută, chiar dacă unele formulări sună cam pompos în vremurile noastre.

Reclame

Un gând despre “,,Dama de pică”, Aleksandr S. Pușkin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s