,,Delirium”, Lauren Oliver

book-delirium-lauren-oliver
Dragostea: un singur cuvânt, nici mai mare, nici mai lung decât tăișul unui cuțit. Căci asta și este, o lamă, un tăiș ascuțit ca briciul. Îți spintecă în două centrul universului, înainte și după. Iar restul lumii se prăbușește de-o parte și de alta. Înainte și după și în răstimpul, un moment nici mai mare, nici mai lung decât tăișul unui cuțit.”
  Personajul pricipal, Lena,este  o tânără care trăiește într-o societate unde a fost descoperită cea mai periculoasă boală dar și antidotul pentru aceasta. Amor deliria nervosa este o boală fatală pentru omenire, fapt pentru care, până la vârsta de 18 ani când persoanele pot fi operate pentru a nu se îmbolnăvi niciodată de aceasta, populația trebuie să urmeze reguli stricte pentru a nu se îndrăgosti.
  Cartea ne prezintă iubirea sub o altă fațadă, ea fiind considerată o boală care trebuie combătută pentru a nu duce populația la suferință și mai apoi la moarte. Tinerii sunt ținuți departe de orice le-ar permite să descopere ce este dragostea, fie că este vorba de muzică sau de cărți vechi precum sunt cele cu Shakespeare.  Este interesant cum autoarea a descris pașii prin care se manifestă aceasta „boală” a viitorului care a omorât numeroase persoane de-a lungul timpului.
  Lena mai are câteva luni până la miraculoasa operație, pe care o așteaptă cu nerăbdare. Crescută de la vârsta de șapte ani de mătușa sa și cu un profund sentiment de neputință, Lena a încercat mereu să nu fie o problemă și să fie cât mai utilă în casa mătușii sale până în momentul când își va putea lua viața în propriile mâini. Pe tatăl său nu l-a cunoscut niciodată, moartea lui survenind mult prea prematur, pe când Lena avea doar opt luni, lăsându-o pe mama ei într-o profundă tristețe și la cheremul bolii incurabile numită iubirea. În ciuda faptului că a suferit intervenția chirurgicală de trei ori, boala a recidivat parcă și mai puternică, împingând-o pe mama Lenei la sinucidere.
  Hana, prietena cea mai bună a Lenei, este prima care o împinge pe Lena să gândească dincolo de îngrădirea socială și să-şi pună întrebări despre Invalizi (oameni care au ales să fugă de tratament și trăiesc ascunși în Sălbăticie, dincolo de granițe). Traumatizată de amintirile din trecutul cu mama sa, Lena va încerca constant să fugă de ideile și gândurile zburdalnicei sale prietene.
  Alex, un băiat misterios, o obligă să deschidă ochii și să descopere adevărul despre dragoste și despre societatea rigidă în care trăiește. Lena își dă seama că e dispusă să facă orice sacrificiu, să riște totul și să îndure orice persecuție pentru a nu înceta să iubească.
cfcca850a0c0b629f2e7ec48b0c02352
Citate…
  • ,,Am senzaţia că am prins contur sub peniţa unui artist amator: dacă priveşti tabloul de la distanţă, totul pare perfect, dar, văzut de aproape, toate imperfecţiunile încep să iasă la iveală.”
  • „Nu poți să fii fericit dacă nu cunoști nefericirea!”
  • „Nu ura reprezină cel mai mare pericol, ci indiferența.”
  • „Cele mai periculoase boli sunt cele care ne fac să credem că suntem sănătoși.”
  • „Oamenii sunt, din fire, imprevizibili, haotici și nefericiți. Doar din momentul în care instinctele animale le sunt controlate, ei devin responsabili, statornici și mulțumiți.”
  • „Oamenii, nedisciplinați, sunt cruzi și capricioși; violenți și egoiști; nefericiți și arțăgoși. Doar după ce instinctele și emoțiile primare le sunt controlate, pot fi fericiți, generoși și buni.”
Reclame

3 gânduri despre “,,Delirium”, Lauren Oliver

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s