Violul. O poveste de dragoste, Joyce Carol Oates

violul.jpg
Gura lumii a decretat că Teena Maguire n-ar fi trebuit să o ia pe o anume scurtătură în acea zi nefastă de 4 iulie. Nu după miezul nopții și nu prin parcul Rocky Point. Mai era și îmbrăcată într-un maiou, blugi tăiați și sandale cu toc. Și mai avea cu ea și pe fiica ei de doisprezece ani, Bethie. Pe vremuri o tânără energică și plină de viață, Teena a ajuns acum victima unui viol in grup, abandonată pe jumătate moartă într-un debarcader mizerabil. Cel mai puternic sentiment care o macină în prezent este profundul regret al supraviețuitorului incapabil să-și revină dintr-un coșmar.
Titlul provocator și contradictoriu anunță un roman problematic. Cum poți să scrii despre experiența violului și, totodată, despre dragoste? Într-un ritm alert și captivant, punctat de strigăte de singurătate și șoapte de groază, Joyce Carol Oates istorisește experiența Teenei, a lui Bethie, a agresorilor lor, dar și a unui protector neașteptat, foarte dornic să facă dreptate cu propriile mâini.

Teena Maguire, o femeie văduvă de vreo 35 de ani, pleacă pe la miezul nopții de la o petrecere  împreună cu fiica ei de 12 ani, Bethie. Preferă să ajungă acasă pe o scurtatură iar secunda în care ia această decizie le va împărți viața în înainte și de după. Un grup de 6-7-8 tineri băuți, drogați le atacă cu sălbăticie, o violează pe Teena și o bate lăsând-o pe jumătate moartă. Fetița, bătută la rândul ei, reușește să scape din mâinile lor și se ascunde în spatele debarcaderului, de unde va auzi țipetele mamei și va intui drama prin care trece. Deși traumatizată fizic și psihic, fetița va chema poliția și va recunoaște o parte din făptași. Surpriza abia acum vine: în loc să fie înțelese și compătimite, mama și fiica sunt făcute mincinoase și privite cu dușmănie, ca și cum ar merita ce li s-a întâmplat iar făptașii au parte de un proces în care violul nu e recunoscut. Versiunea lor e incredibilă:  Teena i-a întărâtat prin atitudinea ei iar sexul (pe bani) ar fi fost consimțit.  Micuța Bethie se roagă pentru viața mamei ei și e susținută doar de bunica Agnes.

Nu aflăm cum se termină procesul pentru că polițistul Droomor se va implica, și pe principiul Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte va elimina patru dintre faptași. Ceilalți, înfricoșați de eminența morții, îți recunosc vina și acceptă să facă închisoare.

Reclame

2 gânduri despre “Violul. O poveste de dragoste, Joyce Carol Oates

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s