Pacientul englez, Michael Ondaatje

„Murim ascunzând în noi o comoară de amanţi şi triburi, gusturi pe care le-am înghiţit, trupuri în care ne-am scufundat şi-am înotat ca în nişte râuri de înţelepciune, firi în care ne-am urcat ca în nişte arbori, temeri în care ne-am ascuns ca în nişte peşteri. Vreau ca toate acestea să-mi fie înscrise pe trup când voi muri.[…] Suntem istorii comune, cronici comune. Nu suntem stăpâniţi de nimeni sau monogami în gesturile şi experienţele noastre. Tot ce mi-am dorit a fost să păşesc într-un asemenea ţinut lipsit de hărţi.” (M. Ondaatje)

coperta1.jpg

În nuvela lui Ondaatje, nu războiul este personajul principal. Şi nici iubirea. Şi nici drama. Ci poveştile de viaţă ale oamenilor.

Într-un loc uitat de lume din Italia, într-o lume răvăşită de cel de-Al Doilea Război Mondial, trei oameni din culturi diferite trăiesc într-un prezent static, pradă propriului trecut. În centrul dramelor acestor trei personaje stă un om plin de arsuri, aparent fără amintiri, denumit de toţi Pacientul Englez. Frânturile din povestea acestui pacient mărturisite pe alocuri, inteligenţa sa vie, atipică, cât şi propria lui dramă, îi fac pe ceilalţi să-şi proiecteze propriile traume în acestă identitate enigmatică. Istoria lui personală joacă rolul unei oglinde, a unei rememorări a tuturor amintirilor refulate de-a lungul timpului de către ceilalţi: Hana, cea care şi-a pierdut tatăl şi prietenul în timpul războiului, Kip, indianul ce trăieşte între două lumi, pierzându-şi mentorul şi prietenul, Caravaggio, hoţul a căror răni fizice şi interioare îl împiedică să creeze noi amintiri.

Pacientul englez este contele ungur Laszo Almasy, un explorator idealist al deșertului. Toată viața, cultura și istoria dragostei lui Almasy sunt scrise într-o carte a lui Herodot, părintele istoriei, după cum îi explică Hanei, infirmiera canadiană care îl îngrijește într-o veche vilă bombardată din orașul San Girolamo, după ce avionul în care se afla se prăbușește și ia foc.

Ars pe dinăuntru, ca și pe dinafară, pacientul englez a avut marele noroc să-și cunoască și să trăiască marea iubire a vieții.Din păcate, Katharine, iubita lui, este soția unui englez care lua parte la expediții și care o adora, iar triunghiul rezultat se va dovedi mortal, căci gelozia nu iartă și nu uită. Clifton, soțul înșelat, va încerca să curme viețile tuturor simulând un accident de avion. Va reuși numai să se sinucidă deoarece Katharine și Laszlo vor scăpa cu viață.

Adăpostit de către Hana în vila părăsită, la fel cum o adăpostise el pe Katharine în peștera din deșert, după accidentul acesteia, pacientul englez își va da ultima suflare ăn timp ce infirmiera îi citește jurnalul Katharinei  de dinaintea morții ei, de fapt, o lungă scrisoare adresată contelui în timp  ce-l aștepta să se întoarcă s-o salveze.

Mie nu mi-a plăcut cartea deoarece este migăloasă, iar narațiunea este un ‘haos’, exact ca cel după război. În cazul meu a trebuit să văd filmul ca să înțeleg mai bine cartea. Dacă ar fi să aleg între carte și film, cu siguranță aleg filmul.

5799.jpg

Citate…

,,În fiecare noapte te scot din inima mea și în fiecare dimineață te găsesc acolo, la loc.”

,,Dacă ți-aș încredința viața mea, ai scăpa-o pe jos. Nu-i așa?”

,,Jumătate din vreme nu pot să trăiesc fără să te ating. În restul timpului, simt că nu contează dacă te mai văd sau nu vreodată. Nu este vorba de moralitate, ci despre cât poți duce.”

,,Un roman este o oglindă plimbându-se de-a lungul unei străzi.”

,,Cu cuvintele necazul e că, flecărind, te poți împotmoli  într-un colț, în timp ce, regulând, nu te împotmolești niciodată.”

,,Iubirea e atât de mică încât poate să se strecoare prin ochiul unui ac.”

Reclame

3 gânduri despre “Pacientul englez, Michael Ondaatje

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s