Trei camarazi, Erich Maria Remarque

trei-camarazi_1_fullsize.jpg

O poveste de iubire si totodata o poveste despre camaraderia de dupa razboi. Trei barbati, o masina si o femeie. Sub caroseria demodată a lui Karl se ascude un imbatabil motor de curse şi sufletul unui prieten devotat. Şi dacă n-ar fi fost debusolantul Karl, Robert n-ar fi conoscut-o pe Pat.

Cartea are ca subiect, adaptarea la viața obișnuită a trei tineri care au trecut prin tranșeele Primului Razboi Mondial.

Toţi şoferii de pe şosea se simt îndemnaţi să-l depăşească pe bătrînul caraghios pe patru roţi, neştiind cu cine se pun. Cînd Karl îi lasă umilitor în urmă, unii iau asta ca pe o insultă personală. Bulversatul proprietar al unui Buick puternic îl ajunge din urmă pe Karl de-abia la cîrciuma unde cei trei camarazi s-au oprit să mănînce şi mai ales să bea. Din Buick se dă jos şi o tînără de care Robert se îndrăgosteşte la prima vedere.

Otto, Gottfried şi Robert au fost împreună pe front în Primul Război Mondial. Otto a ajuns pilot de avion, iar după război a condus un timp maşini de curse. Gottfried s-a dus cîţiva ani în America de Sud de unde s-a întors cu cu nenumărate poze cu creole frumoase, cu un craniu şi diverse fleacuri. Robert, fost student la litere, a cîştigat ceva bani cîntînd la pian prin cîrciumi. Acum au un atelier de reparat maşini şi din cînd în cînd Otto mai cîştigă la volanul lui Karl cîte un pariu sau o cursă automobilistică. Banii vin greu şi se duc repede.

E criză. Criza din anii 30, în Germania. Cei trei trăiesc cam de pe o zi pe alta. Pentru băutură însă se găseşte totdeauna cîte ceva.  Aceștia trăiesc cam de pe o zi pe alta. Florile pe care Robert i le duce lui Pat sînt rupte din grădina municipală sau din curtea catedralei catolice.

Cei trei își deschid un atelier auto și așa își câștigă banii necesari pentru viața de zi cu zi … care se desfasoara prin bodegi cu adevarate betii , pe la femei , toate acesta fara sa te duca cu gandul la o viata in desfrau.
Aceștia, știu acum să prețuiască viața și acesta se vede prin faptul cum se bucură ca de un adevărat festin de niște mâncăruri soioase din niște birturi la fel de soioase…cum se bucură de o sticlă de vin , cum împart frățește bucuriile și tristețile.

Unul dintre ei se îndrăgostește și este impresionant cu câtă delicatețe se desfășoaraă povestea de iubire dintre el și iubita sa. Personajul înăsprit de tragediile războiului este de o foarte mare blândețe,iar cei doi stiu cum să se bucure de fiecare clipă a vieții…ea , bolnavă de plămâni , el obișnuit cu mizeriile vieții. Înveți cu ei cum o cameră simplă și întunecată se transformă într-una plină de lumină doar pentru că două suflete care încă își păstrează puritatea locuiesc acolo.
O să urmăriți povestea unei mașini, mașina cu care cei trei prieteni se delectau și se distrau, care însă este sacrificată,cu greu, pentru un scop nobil.
Camarazii nu se bagă în politică, însă nu-i văd cu ochi buni pe cei din trupele de asalt. Şi cînd Gottfried e împuşcat mortal de unul dintre oamenii lui Rohm, ceilalţi doi îl caută să-l omoare, fiindcă n-au încredere în justiţie.
Cartea nu este nici pe departe una de dragoste, este o carte despre viață, despre ce ai și ce pierzi, ce îți dorești și ce ar trebui să îți dorești…vorbește despre lucruri simple, despre lucruri naturale, pe care însă le uităm. Finalul cărții este unul trist.
Pentru colecționarii de citate, vreau să menționez că această carte are foarte multe!
trei-camarazi-large.jpg
 Citate…
,,Numai nefericitul ştie ce-i fericirea! Fericitul nu-i decât o marionetă a elanului vieţii. Nu face decât s-o ilustreze, dar nu o posedă. Lumina nu străluceste în lumină, ci doar în întuneric.”
,,Prietenii… când nu mai ai bani, sar în lături ca puricii de pe un câine mort.”
,,Cea mai periculoasă boală a omenirii este gândirea!”
,,Omul este rău, dar iubeşte binele… atunci când îl fac alţii.”
,,E greu să găseşti cuvintele potrivite atunci când ai într-adevăr ceva de spus. Şi chiar dacă le-ai găsi, ţi-e ruşine să le pronunţi..”
,,Ştim prea mult şi putem prea puţin! Pentru că ştim prea mult!”
,,Cu cât oamenii ştiu mai mult unul despre celălalt, cu atât se înţeleg mai puţin. Şi cu cât se cunosc mai bine, cu atât se simt mai înstrăinaţi.”
,,Neantul este oglinda în care se recunoaşte lumea.”
,,Bărbatul devine avid de bani mânat de dorinţele femeii. Dacă n-ar exista femeia, n-ar exista nici banii, şi bărbaţii ar fi o seminţie eroică. Amorul trezeşte instinctele maligne ale bărbatului… dorinţa de posesiune, de onoruri, de câştig şi de siguranţă.”
,,Cât de etern invariabile sunt expresiile iubirii – şi cât de variată în schimb, gama înjurăturilor!”
,,Omul este întotdeauna grozav când ia hotărâri. Nu însă şi când e vorba să le pună în aplicare.”
,,Lucrul bun trebuie să-l iei când ţi se dă!”
,,Nu lucrurile mari sunt cele care-ţi aduc consolare, ci întotdeauna cele mici, nesemnificative!”
,,Ce ciudaţi sunt toţi oamenii tineri! Urăsc trecutul, dispreţuiesc prezentul, iar viitorul le este indiferent!”
,,În dragoste este necesară o anumita naivitate… e un dar dumnezeiesc! Dacă ai pierdut-o o dată, n-o poţi redobândi nicicând.”
,,Banii nu te fac fericit, dar îţi dau o teribilă senzaţie de siguranţă!”
,,Cu cât ştii mai puţin, cu atât viaţa este mai simplă. Ştiinţa te eliberează… dar te face nefericit!”
,,Superficiali sunt doar oamenii care cred că nu sunt!”
,,Nu-i nicio ruşine să fii născut prost. Ruşine e să mori prost!”
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s