Menajeria de sticlă, Tennessee Williams

pisica-pe-acoperisul-fierbinte-menajeria-de-sticla-camino-real_1_fullsize

,,Menajeria de sticlă”  este una dintre cele mai jucate piese ale celebrului dramaturg american Tennessee Williams. Piesa este un spectacol despre o lume care trăieşte la graniţa dintre realitate şi fantezie. “Menajeria de sticlă” prezintă istoria unei familii marcate de plecarea tatălui şi dominată de ambiţiile unei mame autoritare Amanda, care desi este o  supravieţuitoare şi o adepta a pragmatismului, trăieşte insa într-o lume a amintirilor şi propriilor fantezii. Fiul său, Tom, încearcă să evadeze din acest univers apăsător, în vreme ce Laura, fiica infirmă şi sensibilă, îşi găseşte refugiul printre miniaturile de sticlă ce alcătuiesc mica ei menajerie. Viaţa lor se va schimba brusc după intrarea în scenă a lui Jim, vizitatorul care tulbură universul fragil al menajeriei de sticlă.

Piesa este prezentat audienței de către Tom, naratorul și protagonistul, ca un joc de memorie bazat pe amintirea mamei lui Amanda și sora lui Laura. Deoarece jocul se bazeaza pe memorie, Tom avertizează publicul că ceea ce ei văd , s-ar putea să nu fie exact ceea ce sa întâmplat.

Amanda Wingfield, o doamnă  de vârstă mijlocie, împarte un apartament prăfuit, cu fiul ei Tom de douăzeci de ani și sora lui puțin mai în vârstă, Laura. Amanda se îngrijorează în special cu privire la viitorul fiicei sale Laura, o tânără care schiopătează și nu știe mare lucru  despre lumea exterioară. Tom lucrează într-un depozit de pantofi și  face tot posibilul pentru a sprijini familia.

Amanda este obsedată de găsirea unui pretendent  pentru Laura, a cărei timiditate paralizantă a făcut-o să renunțe la  liceu și ulterior la un curs de secretariat. Fata, își dedică o mare parte din timpul ei  lustruirii și aranjării colecției de animale mici de sticlă. Presați de mama sa pentru a ajuta la găsirea unui pretendent pentru Laura, Tom invită o cunoștință de la locul de muncă, pe nume Jim, acasă pentru cină.

Încântată, Amanda pregătește o cină specială și conversează cochetărie cu Jim… aproape retrăiesc tinerețea ei, atunci când ea a avut o abundență de pețitori . Laura descoperă că Jim este băiatul de care ea a fost atrasă în liceu. Initial, Laura este atât de copleșită de timiditate încăt nu este în măsură să se alăture celorlalți la cină, și  pretinde a fi bolnavă. După cină, cu toate acestea, Jim si Laura sunt lasați singuri la lumina lumânărilor în camera de zi, așteptând ca energia electrică să fie restabilită.  Pe măsură ce seara progresează, Jim recunoaște sentimentele de inferioritate ale Laurei și o încurajează să se gândească mai bine la ea. El și Laura împart un dans liniștit, în care el accidental îi sparge inorogul de sticlă și îi rupe cornul. Jim o complimentează pe Laura și o sărută, ca mai apoi să-i  dezvaluie ca el este deja logodit. Laura îi cere să ia unicornul rupt ca un cadou și el pleacă.  Atunci când Amanda află că Jim este deja căsătorit, își întoarce furia pe Tom.

La sfârșitul piesei de teatru, Tom ne spune că a plecat de acasă și nu s-a mai întors niciodată.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s