„Insula de sub mare”, Isabel Allende

insula-de-sub-mare_1_fullsize

Isabel Allende scrie extraordinar! Această carte este prezentată sub formă de povestire pe parcursul a două generații. Din cele 394 de pagini cred că dialogul este întâlnit doar în proportie de 10 pagini. Asta nu m-a făcut să renunț a mai citi cartea, pentru ca ,,Insula de sub mare”, este un must read. Cartea asta v-a sta la loc de cinste în biblioteca mea. Mi-a plăcut enorm!

„Voi trăi mult şi bătrânețea-mi va fi tihnită, pentru că steaua mea – ma z’etoille – străluceşte chiar şi atunci când cerul e înnorat. (…) Când bat tobele, Zarité cea de toate zilele dispare şi redevin fetiţa care dansa neştiind să meargă ca lumea. Izbesc pământul cu tălpile şi viaţa mi se urcă pe picioare, îmi trece prin oase, mă ia în stăpânire, îmi şterge supărările şi îmi îndulceşte amintirile. Lumea se cutremură. Ritmul se naşte în insula de sub mare, zgâlţâie pământul, trece prin mine precum un fulger şi urcă la cer luând cu el necazurile. (…) Dansează, Zarité, dansează, căci sclavul care dansează e liber… cât timp dansează. Şi am dansat mereu.”

Pesonajul pricipal al romanului este Zarite (sau Tete) născută sclavă în peisajul mirific al Insulei Saint-Domingue și ajunsă de mica în slujba capriciosului ei stăpân Toulouse Valmorain. Acesta ajunsese pe insulă în 1770 la rugămintea tatălui său bolnav pe patul de moarte. Deși inițial, Valmorain crede că este în trecere prin aceste locuri, acesta rămâne datorită dragoste-i ce-i poartă curtezanei Violette, de care se și desparte mai apoi pentru a se căsătorii cu Eugenia  care îi va face un băiat, pe  Maurice. La scurt timp Eugenia se îmbolnăvește iar Valmorain devine un plantator adevărat, cu sclavi, vătaf și mai ales profită de împrejurări și de Tete – o violează când aceasta avea 11 ani și apoi o cheamă frecvent noaptea la el.  Tete face copii cu stăpânul ei: un baiat, pe care abia apucă să-l vadă imediat după naștere și despre care nu mai știe nimic ani de zile, și Rosette, o fetiță frumoasă și sănătoasă cu care Maurice va copilări și de care se va îndrăgosti ulterior. Tete e conștientă că e sclavă, că e mereu la dispoziția lui Valmoraine dar soarta ei ia un alt curs când îl cunoaște pe Gambo, ajuns întâmplător pe aceeași plantație dar care nu suportaăcondiția de sclav – va deveni rebel, va lupta apoi pentru eliberarea negrilor și va deveni mâna dreapta a generalului Toussaint Louverture.

slavery-1823

„- O faptura care nu e omeneasca nu are pareri, stapane.”

Tete își dorește să scape de sclavie și pentru aceasta renunță la dragoste, la Gambo, pleacă din Saint-Domingue (ulterior Haiti) și ajunge în New Orleans, devine vicleană, calculată, suportă toate neajunsurile inclusiv pe noua soție a lui Valmoraine și sfârșește prin a fi declarată femeie liberă într-un tribunal din New Orleans.
Drumul de la sclavie la libertate nu este deloc usor !

Deși sfârșitul cărții nu o găsește în brațele marii ei iubiri, Tete e mulțumită cu ce-a realizat: e o soție, mamă și bunică împlinită , urmașii ei trăiesc liber sub cerul Pământului Făgăduinței iar umilințele și violența au dispărut din rutina vieții ei.

Este un roman complex și sunt multe de spus despre Tete, despre celelalte personaje, familii, sclavie, negrii și albi!

O recomand cu căldură! Și nu vă lăsa-ți intimidați de lipsa dialogului!! ❤

Este prima carte pe care o citesc scrisă de Isabel Allende. Voi ce părere aveți de stilul ei de a scrie? Următoarea carte pe care o voi citii de aceeași autoare este ,,Fiica  norocului” To be continued…

la-isla-bajo-el-mar-ebook-9788415551164

 

Reclame

2 gânduri despre “„Insula de sub mare”, Isabel Allende

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s