,,Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire” , Aurora Liiceanu și Alice Năstase

carte_nastase
,,Am căutat alte şi alte senzaţii. Am fugit de acasă pretinzând libertate. Am sărutat fără noimă. Am îmbrăţişat fără rost. Dar m-am întors, de fiecare dată, spăşită, la cel pe care îl iubeam.” Alice Năstase

În cele 7 capitole sunt prezentate aspecte ale vieții de cuplu, sunt dezbătute teme precum fidelitatea, minciuna, goana după avantaje materiale, problema raportului între yin si yang, raportul dintre părinți-copii…

Mi-au plăcut numele subcapitolelor, fiecare începând cu o frază sau un citat celebru din cultura română sau universală :
-„Pînă cînd amanții ne vor despărți”
-„Despre bărbați și alți demoni”
-„Iubesc, deci exist”
-„Rugă pentru copii”
-„Ce bine că ești, ce mirare că sînt”
-„Dragostea durează trei bani”
Fiecare capitol este scris de cele două ,Aurora Liiceanu ( este mai poetica si mai lirica in exprimare) și Alice Năstase( este analitică), prin rotație…astfel vom întânli două stiluri diferite,făcând cartea să semene precum un balaur cu două capete.

Citate:

,,Cu puțin noroc, într-o bună zi, Romeo va ajunge la Julieta înainte ca ea să-și gâlgâie otrava, iar Othello va demasca la timp tertipul dușmănos. Și poate că, încet-încet, vom deprinde noi însene talentul de a ne stivui amintirile abia după ce le-am retușat. În filmele memoriei proprii, iubiții dintâi ne vor adora la infinit, amanții vor divorța pentru noi înainte să-i prindă nevestele cu dragostea-n sac, prietenele cele mai bune nu ne vor sufla niciodată bărbații, iar copiii nu vor pleca niciodată la casele lor, lăsându-ne cu sufletul pustiit de iubire nemaiîmpărtășită.”

,,Am recunoscut deja că nu știu să gătesc. Dar am, totuși, câteva specialități la care nu mă întrece nimeni: supă de lacrimi, terci de speranțe, chisăliță de inimă, talmeș-balmeș de iubiri și salată de fructe oprite. Meniul la care jur că mă pricep nu e grozav de divers, dar prezintă avantajul că nu îngrașă deloc, dimpotrivă. În plus, mâncărurile sărate cu lacrimi pică greu la orgoliu, dar hrănesc ceva de speriat imaginația și forța artistică!”

,,Obsesia hainelor și hipergăteala sunt semne de provincialism, de lipsă a unei anume științe sau a intuiției. Prostul-gust nu stă bine fără siguranța de sine.”

,,Nu s-a inventat un echivalent al IQ-ului pentru minciună.”

“Prea femeie ca să nu știu să plâng, prea bărbat ca să primesc ajutor” (Alice Nastase)
“Așa cum se ridicau mereu pretențiile partenerului meu: iubește-mă fără să mă deranjezi, accepta-mă așa cum sunt, căci nu mă voi schimba niciodată pentru tine, dă-mi mie toate pernele din pat, lasă-mă să te mint, să te-nșel, să te uit când mi se face chef să nu-mi amintesc fiindcă așa sunt eu imprevizibil, năvalnic, sălbatic.”

“Amintiri fara termen de garantie.”

“Există iubiri primitoare si iubiri capcană. Există iubiri otrăvite, splendide precum ciupercile cu pălării roșii, dar care ucid cu aceeași neiertătoare iuțeala. Există si iubiri iluzii, pe care le cauți și le inventezi cu tot dinadinsul atunci când ți-e cumplit de foame să te-ndrăgostești.”

Având în vedere faptul că am avut-o pe listă doi ani deoarece nu mai era pe stoc, eu v-o recomand cu drag deoarece este o carte bună în care fiecare dintre noi se v-a regăsi, iar cine nu se v-a regăsi cu siguranță v-a învăța multe.

„Am desprins o bucată de viață, dintr-o istorie pe care am traversat-o, cumva, împreună, și am așezat-o într-o carte. Am pus unul lângă altul texte ale noastre mai vechi, care au văzut deja lumina tiparului, dar si texte noi, care tânjesc după prima lectură. Am rescris istorii de dragoste trăite sau inventate, așezându-le printre poveștile noastre despre iubire și despre dezamăgirea care desparte, atât de dureros, atât de des, bărbații de femei.

Am construit împreună o carte în care cuvintele și ideile se așază de la sine pe tărâmul niciodată explorat îndeajuns, care se află dincolo de bine, dincoace de rău. O carte despre iubire.“ Aurora Liiceanu, Alice Năstase

The end!

Publicitate

6 gânduri despre “,,Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire” , Aurora Liiceanu și Alice Năstase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s