Flăcarile, de Radu Tudoran

radu-tudoran-flacarile-3964-180x286

În liceu am primit recomandarea carții ,,Flăcările” de Radu Tudoran de la verișoara mea Norica, căreia vreau să-i mulțumesc cu ocazia publicării acestei recenzii.
Am să vă spun doar atât:

O fată merge să facă baie într-un lac cu apă caldă. Un grup de bărbați îi fură hainele și vor să o violeze.Aceasta fuge noaptea prin pădure,goală, și  este salvată de un barbat căruia nu îi va vedea niciodată chipul, dar îi va recunoaște vocea. De câte ori va încerca să meargă la el să-i mulțumească pentru că a salvat-o, niciodată nu va avea curajul să il confrunte în fața și îi va mulțumii de fiecare dată calului, ca si cum el ar fi salvatorul.Nici in finalul cărții, copila nu va reușii să-i vadă fața deoarece, fața îi va fi arsă de pacură.Tragic nu!

Asta este singurul lucru pe care mi l-a spus Norica la vremea respectivă despre ,,Flăcările”, urmată de sugestia ei: ,,Citește-o! O să îți placă!”. Și mi-a plăcut!
Cartea urmărește viețiile mai multor personaje in mod repetativ.Totul se învârte in jurul exploatării de păcura. Am râs cand am citit această carte și am plans totodată. E una dintre carțile la care eu țin foarte mult.Poate e in top 5 in clasamentul celor mai bune cărti citite de mine .Eu am citit-o in urmă cu vreo cinci ani și v-o recomand cu drag chiar si acum după atâta timp.
Acţiunea romanului se desfăşoară după Primul Război Mondial într-o zonă bogată în petrol, analizându-se modul în care “aurul negru” îşi pune amprenta asupra indivizilor ce populează această lume şi care sperând într-o îmbogăţire rapidă ajung să-şi irosească vieţile. Averile colosale se şi clădesc dar se şi ruinează peste noapte.

Citate:

” O lume care trăieşte artificial iluzia unei proprietăţi şi care, peste noapte, dispare ca un vis urât.”
„In gura sondei, prajina trasa afara facea sa bolboroseasca namol gros, cenusiu, scos din adancuri.”
„Cand coborau vaile si urcau dealurile, pareau un fel de trunchiuri ciudate, smulse de ape si purtate greoi, din mal in mal.”
Din păcate doar citatele astea le-am găsit pe net. Caietul meu cu citate din vremea când am citit cartea asta este in Romania și pentru moment nu am acces la el.

Eu susțin cărțile bune românești. Aceasta e una din ele!  Citiți-o și nu veți fi dezamăgiti!

E de necrezut cum o carte așa de bună nu are nici-o recenzie pe internet. Am găsit foarte puține lucruri scrise despre ea.Ar trebui să ne fie rușine că citim cărti străine dar proaste și dăm cu piciorul unora dintre puținele cărți autentic românești bune, dar bune!

Pe curând!

24 de gânduri despre “Flăcarile, de Radu Tudoran

  1. Mai mult decât atât, Radu Tudoran, fratele lui Geo Bogza, sau invers, care a trăit ca şi acesta în preajma sondelor de pe Valea Prahovei, are mult mai multe cărţi bune. A fost un scriitor pe cât de prolific, pe atât de talentat. În adolescenţă am fost încântat de binecunoscuta sa carte…Toate pânzele sus. Mai târziu am făcut rost şi de alte cărţi ale sale, printre care şi Flăcările…

    Apreciat de 2 persoane

  2. Romanul conține amintiri personale, scriitorul a ocupat un loc vremelnic în lumea funcționarilor care au populat societățile petroliere. Personajele, pe alocuri, expun un contur îngroșat de pana nostalgică, totuși nu ating caricaturalul. ,,Copila” – personajul diafan cu șfârșit tragic este un personaj fictiv, prototipul ei nu a existat. Bocanu, acel ,,trol” rustic singulariza un portret puțin frecvent. Involuția ,,Coteiului” parvenit este o ,,curiozitate” surprinzătoare. Un roman…remarcabil

    Apreciat de 1 persoană

  3. Pingback: Flăcarile, de Radu Tudoran | Learn Live Love

  4. Tot ce am citit pana acum de Radu Tudoran mi a placut foarte mult..si nu inteleg de ce nu este promovat mai bine. Abia gasasti cateva informatii si recenzii despre opera lui. Avand in vedere perioada in care a scris mi se pare spectaculos..cred ca s ar putea ecraniza cu succes cateva carti ale lui.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu